Verslag afdelingsbijeenkomst 15 september 2023

De afdelingsbijeenkomst van vrijdag 15 september werd geopend door voorzitter Maarten (PA3EYC). Hij heette de aanwezigen welkom en had enkele mededelingen:

  • Deze avond is er een lezing over EME door Jan (PA3FXB).
  • Het CW-seizoen 23/24 is gestart. Koos (PA3BJV) informeerde de zaal over de CW-opleiding.
  • Zelfbouwtentoonstelling oktober. Rick (PA5NN) zal dit weer verzorgen.
  • Oproep JOTA (20-22 oktober). Zendamateur(s) gezocht voor scouting St. Jozef Hooglanderveen. Geef het aan bij de secretaris als u hierbij wilt helpen.
  • De datum voor de kerstbijeenkomst (15 december) blijkt niet mogelijk voor beide organisatoren van deze avond, nl Maarten en Tijmen (PA3GRM). Voorstel is om het een week eerder of later te doen. Ook v.w.b. de inhoud van deze bijeenkomst, geen traditionele bingo meer maar wat dan wel ? Verzoek aan de leden om hierop te reageren volgende bijeenkomst.
  • In de laatste Nieuwsflits ontbrak het overzicht met scores. Maarten gaf de stand van zaken door.
  • Dick (PA0MBR) heeft aangegeven te stoppen als secretaris van de afdeling na de Huishoudelijke Vergadering in maart 2024. Met nog 6 maanden voor de boeg hoopt het bestuur dat iemand vanuit de afdeling zich meldt voor deze interessante bestuursfunctie. Er zal hiervoor een aanmeldmogelijkheid op de website worden geplaatst.

Na de mededelingen kon Jan starten met zijn lezing over EME. Jan is een enthousiast EME-er , actief vanuit zijn eigen shack maar ook als lid van stichting CAMRAS, de Dwingeloo Radiotelescoop (PI9CAM).

Een bevlogen spreker die de toehoorders meenam in de toch wel bijzondere wereld van Earth-Moon-Earth communicatie, ook wel Moonbounce genoemd. EME mag met recht DX genoemd, de afstand dat een radiosignaal moet afleggen vanaf de aarde om de maan te bereiken is bijna 400.000 km (!!). Een EME-radiosignaal heeft dan ook 2,5 seconde vertraging voordat het weer terug op aarde is.

Dat de maan een reflector voor radiosignalen kan zijn is per toeval ontdekt in 1943, tijdens experimenten met radar door de nazi’s. In de jaren na de oorlog is dit verschijnsel door zowel professionals als radioamateurs opgepakt. Er is succesvol geëxperimenteerd op de amateurbanden tussen 50 MHz en 47 GHz, met verschillende vermogens en type antennes. De meeste EME-activiteit zit op 2 meter, 70 centimeter en 23 centimeter en worden er yagi’s en schotels gebruikt. Een grote antenneversterking is gewenst aangezien de path loss meer dan 250 dB is. Daarnaast is de maan een passieve signaal reflector waarbij gemiddeld slechts 7% van het toegezonden vermogen wordt gereflecteerd. Zware vermogens voor het zenden en het gebruik van een lage ruis versterker (LNA) voor de ontvangst zijn dus noodzakelijk. Ook is het gebruik van digimode aantrekkelijk omdat hiermee dieper in de ruis ‘gekeken’ kan worden dan bij CW of SSB.

Tijdens de lezing liet Jan diverse filmpjes zien en vertelde hij uitgebreid over de techniek die komt kijken bij EME. Hij had ook een zogenaamde septum dish feed meegenomen en gaf een uitleg over de werking hiervan. Als afsluiter liet Jan vol trots zijn behaalde EME-scores zien, waaronder maar liefst 15 firsts.

Na de gastspreker bedankt te hebben voor de mooie lezing sloot Maarten de avond en wenste iedereen een fijn weekend. De volgende afdelingsbijeenkomst is op 20 oktober, dan vindt de zelfbouwtentoonstelling plaats.

Uitslag PI4AMF QSL-kaart wedstrijd

Het was leuk om de creatieve ontwerpen van onze leden te ontvangen. Het bleek een close finish, een mooie wedstrijd passend bij ons contest DNA en een winnaar ! We zullen de ontwerper bij onze barbecue passend bedanken en in het A03 zonnetje plaatsen. De winnende kaart willen we alvast aan u allen met passende trots bekend maken. De nieuwe PI4AMF QSL kaart is hieronder weergegeven :

Een mooie kaart die visueel het contesten, het experimenteren in onze KEI stad met onze KEI vereniging in beeld brengt. We willen als bestuur alle deelnemers voor hun mooie ontwerpen bedanken en de winnaar feliciteren.